Varbergs Stadshotells historia

Varbergs Stadshotell bär på en fascinerande historia. Stadshuset började tas i bruk redan 1901 med ett antal affärer som var på första plan. Hotellverksamheten kom igång hösten 1902. Hotellet var bl.a. en av de första byggnaderna som fick elektricitet och slutnotan för hela Stadshuset stannade på nästan 450 000 kr!

Stadshusets tillkomst

Den 24 februari 1898 lämnade Alfred Lundgren en motion till stadsfullmäktige. Han hade en idé om att Varberg behövde ett Stadshotell som han sedan utvidgade till ett Stadshus. Han skrev:

”Då ett stadshotell med eller utan handelsbutiker på nedre bottenytor kunna blifva en för staden inkomstbringande affär, föreslår jag härmed , att Herr stadsfullmäktige tillsätta en kommitè, som erhåller i uppdrag att angående ett sådant företag uppgöra kostnads- och inkomstberäkningar och derom till Stadsfullmäktige skyndsamt inkomma med utlåtande”

Motionen gick igenom och 23 Augusti 1902 hade man den officiella invigningsmiddagen på Varbergs Stadshus. Sedan dess har byggnaden varit en naturlig samlingspunkt i Varberg.

Hotellet har funnits sedan invigningen

Ursprungligen fanns Bergqvist charkuteriaffär, Wetterlunds Manufaktur, Postkontor, Ivar Johansson herrfrisering och fröknarna Hertzbergs modeaffär, samt Kindvalls bokhandel och boktryckeri, Spritbolaget och så hotellet. Dessutom fanns brandkåren och stadsombudsmannen i fastigheten. Varbergs Stadshotell är idag den enda verksamheten som funnits sedan huset invigdes. 

Tänk så mycket som har utspelat sig under ett och samma tak! Svindlande tanke och så roligt att få följa husets utveckling in i framtiden.

En byggnadsbeskrivning

Invändigt är det rikligt utsmyckade trapphuset med drag av nyrenässans och jugend bevarat. I trapphuset finns stora fönster med dekorationsglas utsmyckat med stiliserat mönster av växter och vatten. Även Varbergs vapen med getabocken, tornet och trädet och länsvapnet med sitt lejon, återfinns i trapets fönster.

Gammal bild från 1909 på Varbergs Stadshotell & Asia Spa - Foto Carolina Matilda Ranch - Hallands kulturhistoriska museum

Viktiga årtal i hotellets historia

 • 1902 – Varbergs Stadshotell invigdes
 • 1925 – Källaren Munken öppnar. Hotellverksamheten utvecklas i Stadshuset och källarmästaren får utökade möjligheter att servera alkohol. Munken var ett matställe för vanligt folk, med spriträttigheter, en s.k. andraklassrestaurant. Vid öppnandet kunde gästerna t. ex. beställa kalvkött med dillsås för 2,60:-.
 • 1950 – I början av 50-talet revs viss utsmyckning och de torn som prydde hotellet. De var i så dåligt skick och det ansågs vara för dyrt att bygga nya torn.
 • 1959 – Vara-bolaget tog över Stadshotellet och höll en festlig återinvigning av Varbergs Stadshotell den 21 juni 1960.
 • 1969 – Kontor och affärslokaler uppförs längs Västra Vallgatan.
 • 1971 – Lokalerna vid Västra Vallgatan stod färdiga och bl.a. följande hyresgäster flyttade in i oktober 1971: Tingsrätten, Skattemyndigheten, Försäkringskassan, Systembolaget, Lindex, Skandinaviska banken, gatukök och pizzeria, For you damkonfektion och bordtennisklubbens bingo.
 • 1977 – Källaren Munken läggs ned och görs om till diskotek och tar namnet MASH.
 • 1981 – Detta år presenterades ett nyrenoverat Stadshotell med ombyggd matsal och bar. Den genomgående färgen var varmt lila och de olika matsalarna döptes bl.a. till "80-talet", "Carolus Rex" och "Silverknappen". Nästa stora steg blev att renovera hotellrumsvåningarna och även göra om hotellrum till konferenslokaler. Det var en tuff tid för hotellet på 80-talet och att ha totalt 126 rum ansågs nu vara alldeles för mycket.
 • 1993 – Varbergs Stadshotell blev medlem i Best Western.
 • 1994 – Nuvarande ägare Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson tog över hotellet. I maj samma år kom ett nytt torn på plats ovanför entrén.
 • 2001 – Asia Spa invigdes under hösten 2001.
 • 2004 – Konferensdelen "innergården" byggdes. Då skapades även en ny passage mellan lobby och den nya delen.
 • 2007 – Hotellet får ett systerhotell i Torslanda, Göteborg – Arken Hotel & Art Garden Spa.
 • 2012 – En ny hotelldel byggdes kallad Boutique, med nytänkande grepp och annorlunda inslag som till exempel runda sängar och designbadkar mitt i rummet.
 • 2013 – Varbergs Stadshotell gick ur Best Western och står nu på egna ben tillsammans med systerhotellet Arken Hotel & Art Garden Spa.
 • 2014 – Hotellrummen i den äldre byggnaden mot torget renoverades till dess forna glans från 1902. Sekelskiftesromantik kombinerat med klassisk lyx och modern komfort. Dessa rum kallas för De luxe.
 • 2015 – Ytterligare ett hotell förvärvades och vi fick äran att bli syster till Hôtel Eggers vid Drottningtorget i Göteborg.
 • 2021 – En utbyggnad av Asia Spa påbörjas. Nya sparum för vila, ett orangeri och en härlig takterrass byggdes som stod klart i början av 2022. 
 • 2021 – Lotus Hotel Group välkomnar den modernistiska pärlan Hotel Billingehus till hotellfamiljen och övertar verksamhet under mars 2022. Hotellet stängs för renovering och öppnar åter sommaren 2023.
 • 2022 – Utbyggnad av Asia Spa, etapp 2 stod klart i slutet av 2022. En inglasad spalounge, solterrass, utomhuspool, kallkar och bastur – allt vilandes på takåsarna, med en fantastisk utsikt över hav, solnedgångar och Varbergs fästning.