Stadshusets tillkomst
Den 24 februari 1898 lämnade Alfred Lundgren en motion till stadsfullmäktige. Han hade en idé om att Varberg behövde ett Stadshotell som han sedan utvidgade till ett Stadshus. Han skrev:
”Då ett stadshotell med eller utan handelsbutiker på nedre bottenytor kunna blifva en för staden inkomstbringande affär, föreslår jag härmed , att Herr stadsfullmäktige tillsätta en kommitè, som erhåller i uppdrag att angående ett sådant företag uppgöra kostnads- och inkomstberäkningar och derom till Stadsfullmäktige skyndsamt inkomma med utlåtande”
Motionen gick igenom och 23 Augusti 1902 hade man den officiella invigningsmiddagen på Varbergs Stadshus. Sedan dess har byggnaden varit en naturlig samlingspunkt i Varberg.
Hotellet har funnits sedan invigningen
Ursprungligen fanns Bergqvist charkuteriaffär, Wetterlunds Manufaktur, Postkontor, Ivar Johansson herrfrisering och fröknarna Hertzbergs modeaffär, samt Kindvalls bokhandel och boktryckeri, Spritbolaget och så hotellet. Dessutom fanns brandkåren och stadsombudsmannen i fastigheten. Varbergs Stadshotell är idag den enda verksamheten som funnits sedan huset invigdes.
Tänk så mycket som har utspelat sig under ett och samma tak! Svindlande tanke och så roligt att få följa husets utveckling in i framtiden.
En byggnadsbeskrivning
Invändigt är det rikligt utsmyckade trapphuset med drag av nyrenässans och jugend bevarat. I trapphuset finns stora fönster med dekorationsglas utsmyckat med stiliserat mönster av växter och vatten. Även Varbergs vapen med getabocken, tornet och trädet och länsvapnet med sitt lejon, återfinns i trapets fönster.