Bar Munken - En del av Stadt's salonger

För knappt 100 år sedan hade Varbergs Stadshotell en så kallad bakficka. Namnet var Källaren Munken och innanför dess väggar har många varbergsbor både ätit och druckit gott under åren 1925–1977. År 2020 var det dags att återskapa en liten del av 1925 – på vårt vis idag men med glimtar från förr. Det gjordes under namnet Bar Munken den här gången. Kliv in genom huvudentrén, skrid upp genom det vackra trapphuset och finn vår cocktailbar två trappor upp.

Nyöppning med glimtar från förr

När vi i november 2020 öppnade nya Bar Munken så var det med tanke på att det skulle bli lika folkligt och omtyckt som det en gång var. För många varbergare ett vardagsrum vid torget dit man kunde slinka in för att koppla av, träffa vänner, få något att dricka och skingra tankarna i en härlig miljö och atmosfär. 

INFÖR NYPREMIÄREN I DECEMBER 2020


Bar Munken moodboard -  En del av Stadt's salonger

Kreativ process

Anna Riis i processen med att ta fram nya Bar Munken.

Bar Munken moodboard -  En del av Stadt's salonger

Färgstarkt

Det kommer bli en färgstark bar. Blå väggar och stoppade möbler i sammet. Konst på väggarna och mässingsdetaljer.

Bar Munken before -  En del av Stadt's salonger

Före

Så här såg salongen ut före renoveringen. De vackra pardörrarna och panelen på väggarna är del av originalinredningen från 1902.

Bar Munken -  En del av Stadt's salonger

Färgfull prakt

Att njuta av livet är ingen konst här.

Bar Munken -  En del av Stadt's salonger
Bar Munken -  En del av Stadt's salonger
Bar Munken marmor - En del av Stadt's salonger

Emperadormarmor i baren

konferens lokal ängavik varberg stadshotell

Unik konferenslokal

Dagtid kommer halva lokalen att användas till konferensgrupper som vill mötas i extra skön miljö.

”Här sippar du världsvant på en Stadt’s Martini till sorlet av glada människor. Du slår dig ner i en stoppad fåtölj av lenaste sammet och tänker - här är vardagen alltid avlägsen.”
Bar Munken

Munken förr


Munken - en klassiker

Munken har allt sedan 1925 varit en välkänd folkets restaurang där mat och drycker serverats på ett lite enklare och prisvänligare sätt än det finare Stadshotellets restaurang. Kvällstid en fin och bra meny, medan dagtid så kördes bricklunch, motsvarande dagens lunch.

Alltid välkommen på Munken

Till skillnad från Stadshotellet där slipstvång rådde för männen och för kvinnor klänning eller kjol så var man alltid välkommen till Munken, så länge man inte kom i arbetskläder på kvällen, eller försökte komma in i shorts, även om det var sommar.

Prissättningen var starkt reglerad av regeringen. Stadshotellet som var en första klassens restaurang tog mest betalt, och Munken som var andra klass-restaurang var billigare och lite mer folkligt - så att fler skulle kunna gå på restaurang.

Beroende på alkoholens prissättning skapades även ett index som reglerade priset på maten med utgångspunkt från dryckens påslag.

Serveringsrestriktionerna på restaurang hade två funktioner. Dels reglerade de den allmänna spritkonsumtionen, dels var de ett sätt för dem som inte godkändes för att inneha en motbok att ändå få köpa och dricka alkohol men då under kontrollerade former.

Från 1920-talet till 1955 var de spritserverande restaurangerna i Sverige indelade i tre klasser:

  • Första klass-restauranger som också kallades för finkrogar eller guldkrogar. De var oftast privatägda.
  • Andra klass-restauranger hade bättre mat, duk på borden och ett mellanläge i prisnivån. De ägdes privat eller av staten genom Sveriges Allmänna Restaurangbolag, SARA-bolagen.
  • Tredjeklassrestauranger var enklare restauranger med enkel mat och de hade sällan duk på borden. De kallades också för folkrestauranger. 1938 förstatligades alla folkrestauranger och de drevs därefter av SARA-bolagen.

Källa: Wikipedia

Läs mer om de olika restaurang-klassificeringarna
Bild: Annons från 1952

 

Tiden för motboken

Medan man möttes av hovmästare i citydress på Stadshotellet (randiga byxor, väst och silverslips) så möttes man gärna av någon vakt på Munken som även arbetade på Systembolaget. För det var ju systembolaget som ägde ruljansen, och detta i en tid då motboksregler gällde.

Att Källaren Munken drevs av Systembolaget var inte konstigt då alkoholen ställde till det för många i samhället. Med mer än hälften av alla riksdagsledamöter som nykterister, så ansågs staten bäst som ägare, för ingen skulle tjäna pengar på alkohol.​

Bild: Annons från 1934

 

Det gällde att sköta sig

Motboken medgav ju 1 liter sprit/månaden på bolaget, och 15 cl/man (7,5 cl/kvinna) per dag, och skötte man sig ej i entrén till Munken så riskerade man att inte få sin en-liters ranson senare heller.

Öl och vin fick man inte på ranson, men det var inte heller lika populärt. I så fall var det bättre att gå till nästa restaurang då begränsningen bara gällde respektive restaurang. Men sköta sig var en dygd.

Utbudet av alkohol var egentligen ganska enkelt, renat, konjak och till det sockerdricka. Och apropå uppförande så fick absolut inget spring ske mellan borden, inte heller någon dans.

Hårt att vara kvinna

Som ensam kvinna var livet hårt – det passade sig inte att gå ut då. Det dröjde ända till efter mitten av 60-talet innan ensamma damer tilläts komma in.

Bild: Munken 1954

 

Munkens dåvarande konkurrenter

Vid denna tid var de största konkurrenterna Stadshotellet, Varbergs Hotell, Sociétetsrestaurangen samt Kattegatt.

Sociétetsrestaurangen hade fullständiga rättigheter och Kattegatt hade begränsad utskänkning av vin.

skylt källaren munken varbergs stadshotell
Bild: Skylt på fasaden år 1954

 

Var låg Munken?

Fram till 1959 låg Munkens restaurang på entréplan där Varbergs Stadshotells restaurang ligger idag. Samtidigt hade Munken en festvåning med ingång från Bäckgatan.

Stadshotellets fina restaurang låg en våning upp tillsammans med ett café och clubrummet Funkis. Lokalerna för caféet och klubben kommer bli Bar Munken som har premiär hösten 2020.

I samband med ägarförändringar så förändrades allt 1959 och Stadshotellets restaurang flyttade ner till entréplan – dagens placering.

Munken hänvisades till att driva restaurangverksamhet i sin festvåning med ingång från Bäckgatan, där skylten än idag sitter.
Stadshotellets gamla restaurang blev dagens mötes- och festlokaler.

Munken servering 1954 - fotograf Sune Sundahl

Ingen sprit utan mat

Vid denna tid var det också krav på förtäring för att få alkohol. Fram till 1955 - då motboken upphörde - var det smörgås som vandrade ut och in som tvång för alkohol. Därefter fick man inte servera alkohol utan varm mat. Detta upphörde på 60-talet.

Söndagar populära

Öppethållandet var från 12.00 alla dagar förutom på söndagar, då högmässan skulle hinnas med. Av den anledningen fick man öppna tidigast kl. 13.00. Söndagar var så populära att man kom vid öppning och var kvar till kl. 19.00 som oftast.

Bild: Stadshotellets personal utanför entrén - ur presentationsbroschyr från 1972.

 

Många olika yrkesgrupper

Många är de som arbetat på Munken och Stadshotellet, som mest 150 personer, även om hotellet var betydligt mindre än idag.

En mängd olika tjänster fanns på den tiden, här är ett urval:

  • Hissbiträde (tog mat från hiss till servitörer)
  • Kökschef med 1:e, 2:e och 3:e kock
  • Spisbiträde
  • Kallskänkschef med 1:a och 2:a - kallskänk och därtill kallskänksbiträde.
  • Grytdiskare
  • Överstäderska

60-talet

På 60-talet blev vin och öl mer efterfrågat.

Dans blev det onsdagar och lördagar, ofta marknadsfört som aftondans. Flygel och basfiol var självklart. Supétvång givetvis dessa kvällar.

Bild: Skylt monteras ner från fasaden 1977

 

Källaren Munken stängde 1977

Efter 52 år gick Källaren Munken i graven i januari 1977.
Detta med mångas sorg.

Relaterad läsning:

I restaurangen & lobbyn


Genuint & vällagat
Restaurang på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Vår restaurang

Vad är väl bättre än att umgås med goda vänner över en bit god mat? Vi har något för alla dagar i veckan. Lunch på vardagar och lördagar, brunch på söndagar, bistromeny och á la carte alla dagar. Välkommen till bords!
AW i lobbyn på Varbergs Stadshotell

After work

Till oss är du välkommen på after work alla dagar i veckan. På fredagar och lördagar har vi ofta underhållning i form av pianobar eller trubadur. Varmt välkommen på en skönare AW i Varberg!
Moules frites i restaurangen på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

À la carte & bistromeny

På vår à la carte-meny som serveras alla dagar i veckan hittar du välkomponerade rätter anpassade efter vad säsongen har att erbjuda. Vill du ha något enklare att äta? Slå dig ner i lobbyn, luta dig tillbaka och beställ något gott att äta och dricka från vår bistromeny.