Sportlov i Varberg
I Varberg finns mycket att hitta på under sportlovet men allt har inte med sport att göra, det finns något som passar alla. Här är guiden till det du inte får missa när du besöker Varberg i februari!
I Varberg finns mycket att hitta på under sportlovet men allt har inte med sport att göra, det finns något som passar alla. Här är guiden till det du inte får missa när du besöker Varberg i februari!
I samband med andra världskriget och ransonering under krigsåren infördes sportlovet eller kokslov som det hette från början. Koks och stenkol var det bränsle man använde för att värma upp hus med på denna tid - därav kokslov. Det var för att spara på uppvärmningskostnaderna av skolorna som detta lov infördes då de kunde vara stängda en hel vecka utan att behöva värmas upp så mycket.
Det var framförallt i städerna sportlovet var vanligast och först i slutet av 50-talet fick det sitt genomslag i hela landet.
För att skolungdomarna skulle ha något meningsfullt att göra denna vecka i februari anordnades olika aktiviteter med fokus på friluftsliv och vintersporter.
Vill ni lära er mer om Varberg och dess historia kan ni besöka Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs fästning. Där hittar ni bl.a. Bockstensmannen och utställningen Halland genom tiderna. Kanske kan ni ta en fika och spana ut över fästningsvallarna mot havet och vallgraven eller känna på en äkta kanon.
Varbergs fästning stod färdig 1618 och var då ett av Europas mest moderna försvarsverk. Fästningen står som ett landmärke för staden och du ser den från hotellet. Promenera upp till borggården och fascineras av dess byggnation.
En liten bit från centrum kan du njuta av det rika fågellivet på Getteröns fågelreservat samt besöka Naturum. Under sportlovet erbjuder de ofta skattjakt och fågelquiz för familjer. Fri entré så det är perfekt att kombinera med att spana på fåglar i en kikare och lyxa till det med en god fika.
Kallbadhuset är alltid värt ett besök och här går kamerorna varma hos fotograferande turister. Minst en bild på minneskortet bör finnas på detta hus. Det är lika vackert mitt på dagen som i solnedgång, sommar som vinter - inte sant?
Kallbadhuset byggdes 1903, ett år efter att Varbergs Stadshotell stod klart. Det är ett av Sveriges vackraste badhus och det enda på någon västkustbadort som har bevarats.
Här kan du se spännande samtidskonst, utmana din kreativa sida, lyssna till föreläsningar, se teaterföreställningar och uppleva konserter med både lokala förmågor och nationella toppartister.
Om du kommer långväga och vill bo på hotell i Varberg på sportlovet tillsammans med familjen har vi flera bra hotellpaket att erbjuda. På Asia Spa har vi en åldergräns på 15 år förutom under några veckor på sommaren, men alla våra hotellgäster har tillgång till vår relaxavdelning med bastu, dusch och avkoppling.